Liitosneuvotteluista, Kirkkoherra Seppo Myyryläisen kirjoitus 29.4.2021

30.4.2021 15.35

Karvian seurakunnan toiminta on pikkuhiljaa heikentynyt aktiivisen väen vähennyttyä ja taloudellisten toimintaedellytysten niuketessa. Kirkon työssä Karvian seurakunnassa on n. kuusi työntekijää, joka on minimimäärä, jotta seurakunnan ”lakisääteiset” toimet, jumalanpalveluselämä, kirkolliset toimitukset, rippikoulu ja diakonia-palvelut, sekä muut palvelut (kirkkoherranviraston toiminta, kirkko ja hautaustoimi) voidaan järjestää.

Pieni työyhteisö ei kestä juuri sairaslomia tai hoitovapaita, vaikka tuuraajia on onneksi löytynyt tähän asti. Mielestäni ainakin rippikoulu- ja nuorisotyö on kärsinyt resurssien (työntekijän!) puutteesta, mutta henkilövaje ja resurssipula uhkaa myös muuta toimintaa.

Perintövaroin voidaan hetkellisesti auttaa tilannetta, kuten palkata kesäksi työntekijä lasten- ja nuorten leireille ym. Muttei lahjavaroin kokonaisia työaloja pelasteta. Esimerkiksi lähetystyö perustuu jo tällä hetkellä paljolti vapaaehtoisten varaan, eikä seurakunnan elintärkeää työmuotoa tehdä perintörahoin. Eli vapaaehtoisia kaivataan! Karvian seurakunnassa on myös perinteenä kattava lapsityö, joka tarvitsee tilojen lisäksi kerhotätiä ja muita resursseja.

Nyt kun on saatu kirkko kuntoon, sen toimintaa on syytä ylläpitää.

Seurakuntaliitoksessa on mahdollista turvata kirkon toiminta Karvian alueella. Karvialaisilla on oikeus omaan pappiin ja muihin tärkeisiin työntekijöihin, seurakunnalliseen toimintaan Karviassa. Vielä vuosikymmenen päästäkin hautausmaat tulee hoitaa sekä hautajaiset, kasteet ja vihkimiset tapahtua kotoisissa puitteissa, myös jumalanpalveluselämän tulee jatkua. Perintöjen avulla myös diakoniatyötä tehdään karvialaisittain ja toimitilat pidetään pitkään kunnossa. Kankaanpää keskeisesti nuoriso- ja lapsityötä, lähetystä ja diakoniaa hoidetaan täällä ja musiikki kaikuu lehtereissä.

Näen siis hyvänä mahdollisuutena seurakuntaliitoksen, kun vaihtoehtona on toiminnan näivettyminen! Enkä pelkää Kankaanpäätä, koska yhdessä me voimme aina enemmän. Kirkkoherran -titteli tässä kyllä menee, mutten ole niin sen perään….

Seppo Myyryläinen, Karvian kirkkoneuvoston puheenjohtaja, kirkkoherra