Hiljaiset viikot

Suomi ja koko maailma on tällä kertaa hiljentynyt, kuin pääsiäistä valmistavaan ”Hiljaiseen viikkoon”. Ilmassa on kuin surunharso, pelkoa tulevasta, jopa kuoleman todellisuuden pohdiskelua. Tämä näkyy hiljaisina ja yksinäisinä kouluina, kirjastoina ja jopa kaupungin katuina. Vain joki virtaa ja linnut laulavat kevättä. Erona tietenkin näillä hiljaisilla viikoilla ja ”Hiljaisella viikolla”, että tänään ihmiset pelkäävät itsensä ja läheistensä kannalta, ja kuolemaa pelätään omalla kohdalla. Oikealla ”Hiljaisella viikolla” tehdään matkaa Kristuksen kärsimystä ja kuolemaa kohti, tai sen takana häämöttävää ”Ylösnousemusjuhlaa” kohti.

Erilainen ”Hiljainen viikko” tämä onkin, myös kirkossa. Ei perinteisiä hartauksia tai jumalanpalveluksia, jopa ehtoollinen, kristityn paras matkaeväs jää nauttimatta. Vain ruudusta katsellen ja kuunnellen rukous kantaa ja Jumalan Sana kuuluu. Edes virpojia ei suosita, saati yhteisiä kokkojuhlia. Paavikin perui Vatikaanin pääsiäisen ja Jerusalemin kadut ovat autiot risti-kulkijoista.

Viruspelko ei kuitenkaan estä pääsiäisen sanomaa ja Kristuksen kärsimyssanomaa tulemasta lähelle. Kristus kantoi kärsimisellään meidänkin taakkaamme, syntimme ja sairautemme. Hänen haavoissaan meillä on vapautus ja pelastus yli kuoleman valtojen. Hänen ylösnousemisensa avasi meille myös tien iankaikkiseen elämään. Hänen yhteydessään meillä on jo ”elämä” tässä ajassa ja sen jälkeen.

Tänä pääsiäisenä voitkin hyvällä syyllä koristella kotisi kaikin pääsiäisen koristein, pajunoksista lähtien. Rakentaa pääsiäistä kotiin ja kaikkein läheisimmillesi. Tänä pääsiäisenä on aikaa lähentyä lähimmäistäsi myös puhelimella tai muilla viesteillä. Tänä pääsiäisenä on myös hyvin aikaa keskittyä oleelliseen, oikeaan pääsiäisen sanomaan: Onhan koko kristikunnan suurin juhla-aika.

”Ja kuitenkin: Hän kantoi meidän kipumme, otti taakakseen meidän sairautemme…” – Jes.53.

ja

”Kuolema on nielty ja voitto saatu. Kiitos Jumalalle, joka antaa meille voiton meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta!” - 1. Kor. 15:54 – 57.

Siunattua Pääsiäisen aikaa lehden lukioille!

Seppo-pappi, Karvia

Juhlapyhät ja vuodenkierto Joulu - aatosta loppiaiseen Pääsiäinen - ilon ja elämän juhla Helluntai - kirkon syntymäpäivä