Siunattua Uutta Vuotta

Uusi vuosi 2019 alkaa jälleen toiveikkaana: Lupauksia uudelle vuodelle taas tehty, ja aika monen elämässä näyttäytyvät mahdollisuudet edessä. Erityiseen hän voi turvallisesti aloittaa uutta, joka turvaa Herraan. Joka ottaa päivänsä Isän kädestä, ja illallakin siunaa itsensä ”Jeesuksen nimeen”. ”Kunpa jälleen elämäni olisi Sinun nimellesi kunniaksi!”

Uuden Vuoden -päivän evankeliumiteksti, heti jouluevankeliumin perästä, on lyhyt mutta paljon puhuva: ”… hän sai nimen Jeesus, jonka enkeli oli ennalta ilmoittanut…” Jeesuksen nimessä me kristityt aina aloitamme uutta vuotta. Nimi ”Jeesus” sisältää ajatuksen, että Jumala auttaa ja pelastaa. Nimi ei ole taikasana, vaan viittaus siihen, että saamme elämässä ja kuolemassa turvata Häneen, jolla on valta. Ja tuo valta on peräisin taivaasta, niin kuin nimensäkin.

Enemmän kuin lupailla kaikenlaista uuden vuoden aluksi, tulisi meidän pyytää Jumalalta johdatusta elämäämme, tämän vuoden matkaan. Sillä vain hänen ohjauksessaan tiemme käy oikeaan. Ainakin itse olen liki aina pettänyt uudenvuodenlupaukseni, vaikka ne olisivat olleet kuinka terveelliset ja hyvät. Mutta Jumalan kanssa olen pystynyt elämässäni joskus enempäänkin kuin omat lupaukset yltävät. Eli kun pyydät siunausta, Jeesuksen nimessä, Jumala saa toimia sinun ja maailman ympärilläsi puolesta tahtonsa mukaisesti. Mutta kun me ihmiset ”mestaroimme” omin voimin ja toimin jälki voi olla jopa tuhoisaa.

Minua on aina viehättänyt Katekismuksen viimeinen luku, ”Herran Siunaus”.

Elämme joka päivä Jumalan siunauksen varassa. Hänen hyvyytensä ja armonsa ympäröi meidät. Herra varjelee elämämme, vaikka emme hänen rakkautensa teitä aina tunnekaan. Hän antaa meille sisäisen rauhan, joka kantaa rikkinäisyydenkin keskellä. Jumalan siunauksen turvissa voimme kerran myös kuolla.

Kun siunaamme toisiamme tai pyydämme siunausta itsellemme, voimme luottaa siihen, että kolmiyhteinen Jumala kääntyy meidän puoleemme ja on meidän kanssamme.

Haluan siis toivottaa kaikille lukijoille siunausta alkaneeseen uuteen vuoteen 2019, ”Jeesus sinua siunatkoon!”

 

Juhlapyhät ja vuodenkierto Joulu - aatosta loppiaiseen Pääsiäinen - ilon ja elämän juhla Helluntai - kirkon syntymäpäivä