Todellinen paasto 

Papille soitti vanhus hädässään. ”Pappien tulisi saarnata lähimmäisen rakastamisesta enemmän, myös täällä Karviassa”. Hän kertoi olevansa pieneläkeläinen, joka oli saanut useita häätöuhkauksia ja kituuttanut pienellä eläkkeellään liki kahdeksankymppiseksi. ”Hyvät kristitytkään” eivät olleet auttaneet häntä. Kun kyselin asuinpaikkaansa ja nimeään löi hän luurin korvaan. Voin vaan rukoilla hänen puolestaan ja sitten saarnata lähimmäisen rakkaudesta! 

”Tällaista paastoa minä odotan: Että vapautat syyttömät kahleista, irrotat ikeen hihnat ja vapautat sorretut, että murskaat kaikki ikeet, murrat leipää nälkäiselle, avaat kotisi kodittomalla, vaatetat alastoman, kun hänet näet, etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi (/siskoasi)…- Jes. 58. 

Laskeutuminen paastoon merkitsee monella tapaa itsetutkiskelua ja keskittymistä olennaiseen elämässä, mutta samalla se voisi olla lähimmäisen löytämistä ja hänen vierelleen laskeutumista. Kristillinen paasto on Kristuksen seuraamista ja sitä kautta hänen ohjeensa noudattamista myös arkipäivän elämässä. Kristuksen tärkein ohje elämäämme varten oli juuri lähimmäisen rakastaminen ja palveleminen. Paaston aikaan on siis hyvä laittaa ohjeeksemme, etsiä lähimmäinen kenties aivan läheltä, tai sitten kauempaa, joka tarvitsee apuamme, tai vierellä kulkua tai vain kontaktiamme elämänsä keskellä. vaikka tämä merkitsisi omasta hyvästämme luopumista tai jopa uhrausta, voi siitä löytyä elämän tarkoitus ja merkitys. Ennen kaikkea se on Jumalan tahto ja Kristityn osa tässä maailmassa. 

Tällaisen paaston kautta käymme kohti pääsiäistä, Jumalan rakkauden juhlaa kohti. Rakkauden juhlasta tulee täydellinen vain sitä kautta, että rakkaus toteutuu myös meidän elämässämme.  

Hyvää paastonaikaa, lähimmäisyyden aikaa sinulle! 

 

Juhlapyhät ja vuodenkierto Joulu - aatosta loppiaiseen Pääsiäinen - ilon ja elämän juhla Helluntai - kirkon syntymäpäivä