Sana jouluksi 2019

Karvian kirkon kuoriin on pystytetty tänä vuonna jouluseimi, eli oikean kokoiset Maria ja Joosef sekä lapsi Marian sylissä. Tähti loistaa yllä ja seurana on myös karitsa. Karitsa sopii hyvin kolmannen adventin Evankeliumiin, missä Johannes Kastaja osoittaa opetuslapsilleen Kristusta: ”Katso Jumalan Karitsa, joka pois ottaa maailman synnin!” (Joh.1: 36). Samalla karitsa muistuttaa meille, että Jeesus syntyi ”alkeellisiin oloihin”, jopa eläinten suojaan ja eläinten ympäröimäksi. Ja ehkäpä lampaan lapsi erityisellä tavalla ymmärsi myös tuota äsken syntynyttä Ihmisenpoikaa.

Tuo seimikuvaelma saa vielä laajeta joulun mittaan eläinten syöttökaukalolla, eli seimellä, josta Jouluevankeliumin enkeli puhuu paimenille ”merkkinä”, ”…te löydätte lapsen makaamassa seimessä…” Seimi kuvaa vapahtajamme vaatimatonta synnyinsijaa, mutta samalla se puhuttelee meitä myös Jeesuksen läheisestä suhteesta ympäröivään luontoon, sen eläimiin ja ihmisiin. Eikä Jeesukselle vierasta ollut maanviljelystalouskaan. Lehmien syöttökaukalo, voisi ollakin vihje yhteydestään myös karjatalouteen?

Viimeistään loppiaiseksi kirkastamme seimikuvaelman päällä tähden, oikein loistamaan valoa! Loppiainenhan on tähden päivä, joka johtaa itämaantietäjät Jeesus lapsen luo, ja Kristuksen yhteyteen. Sanoma Kristuksesta kuuluu kaikille, ja taivaallinen tähtikin julistaa Vapahtajan tuloa maailmaamme, kaikkien ihmisten Pelastajaksi!

Seimikuvaelma kirkossa on nostettu pöydälle jotta lapsetkin joulukirkossa ja koulun päätöshartaudessa sen näkisivät kirkon penkkiin. Että heille olisi koko joulunajan joulusaarna kuvitettuna siinä. Jos ei voi ymmärtää papillisia puheita, aina voi katsoa kuvaa tai kuvaelmaa joulun tapahtumista. Ehkäpä löytäen siitä jopa jotain uutta, sanomaa myös tälle päivälle.

Nyt kun jouluseimi on tuotu tapulin seinältä sisään kirkkoon, vaatii sen näkeminen joulunajan matkaa kirkkoon, ja lupa on tulla jopa alttarille. Erityiseen loppiaisen messussa on hyvä tulla seimen äärelle ehtoollispöytään, missä uuden hiippakuntamme piispa jakaa ehtoollista seurakunnalle, vaihtaahan Karvian seurakunta hiippakuntaa Lapuasta Turun arkkihiippakuntaan!

Ja kun tulet tänä jouluna kirkkoon ja sen kuoriin, et vain katsele kaukaa joulunäytelmää, vaan on kuin tulisit sisään joulunäytelmään. Kuulut todellisen joulun lahjan saajiin ja osallistumaan Kristuksen elämään jo alusta asti. Voisiko siitä avautua matka hänen seurassaan, myös eteenpäinkin. Jeesus tahtoo syntyä tänä jouluna sinullekin!

Seppo-pappi

Juhlapyhät ja vuodenkierto Joulu - aatosta loppiaiseen Pääsiäinen - ilon ja elämän juhla Helluntai - kirkon syntymäpäivä