Uskottu, toivottu, rakastettu. Seurakuntavaalit, Suomen ev.lut. kirkko.

Seurakuntavaalit 2022

Seurakuntavaalit toimitetaan neljän vuoden välein.

Seurakuntavaalit ovat ennen kaikkea paikalliset vaalit, joissa seurakuntalaisten joukosta valitaan henkilöt suunnittelemaan toimintaa seuraavalle nelivuotiskaudelle. Seurakuntavaaleissa pääset vaikuttamaan oman seurakuntasi tulevaisuuteen.

Seurakuntavaalit Karviassa

Suomen kirkossa järjestetään kirkollisvaalit 20.11.2022 kirkkovaltuustojen valitsemiseksi seurakunnille. Karviassa vaalit toteutetaan yhdessä Kankaanpään ja Siikaisten seurakunnan kanssa, siten että (”puolueiden”) vaalilistat ehdokkaista kootaan koko (tulevan Kankaanpään) seurakunnan alueelta ja äänestämme vaalilistoilta ehdokasta yhteiseen Kankaanpään kirkkovaltuustoon vuosiksi 2023 - 2027. Äänestys Karviassa 20.11.2022 kirkossa ja edeltävä ennakkoäänestys kirkkoherranvirastossa 8. - 12.11.2022.

Ensivaiheessa, syksyyn -22 mennessä, tärkeää on löytää yhteisille (puolueiden) vaalilistoille hyviä ehdokkaita, myös nuorista, jotka ovat seurakunnan jäseniä ja asiasta kiinnostuneita/perehtyneitä. Vaaleissa on tärkeää äänestää sopivaa ehdokasta edustamaan ja edistämään myös karvialaisten asiaa Pohjois-Satakuntalaisessa ”seurakuntaperheessä”.

Innostusta vaaleihin ja vaalityöhön luvassa kirkkokahveilta (Tapulilla) Karvia-päivien messun jälkeen 7.8.2022.

Vaalien yhteyshenkilönä Karviassa on kirkkoherra Seppo Myyryläinen, puh. 050 345 6027, seppo.myyrylainen@evl.fi.

Mistä seurakuntien luottamushenkilöt päättävät?

Seurakuntavaaleissa valitaan seurakunnan toimintaa suunnittelevat, kehittävät ja ohjaavat kirkkovaltuuston ja seurakuntaneuvoston jäsenet. Seurakuntien luottamushenkilöt suunnittelevat, kehittävät ja ohjaavat seurakunnan toimintaa.

Seurakuntavaaleissa valittavat luottamushenkilöt päättävät monista keskeisistä seurakunnan/seurakuntayhtymän toimintaan, hallintoon ja talouteen liittyvistä asioista. Luottamushenkilöt päättävät esimerkiksi

• seurakunnan kirkollisveroprosentista, talousarvioista ja monista muista talousasioista
  • rakennushankkeista
  • avustuksista
  • monista työntekijävalinnoista ja uusista viroista.
  • seurakunnan toiminnan painotuksista
  • seurakunnan tilojen käytöstä

Luottamushenkilöt äänestävät myös kirkolliskokousvaaleissa eli valitsevat maallikkoedustajat kirkon ylimpään päättävään elimeen. Kirkolliskokous päättää esimerkiksi kirkon oppiin liittyvistä kysymyksistä ja koko kirkon taloudesta.

Kuka voi äänestää seurakuntavaaleissa?

Seurakuntavaalit ovat edelleen ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa 16-vuotialla on äänioikeus.

Seurakuntavaaleissa saavat äänestää viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, jäsenyys riittää. Kirkkoon liittymisen tulee olla rekisteröity 15.8.2022 mennessä.

Kuka voi äänestää seurakuntavaaleissa?

Seurakuntavaaleissa jo 16-vuotiaalla on äänioikeus.

Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, kirkon jäsenyys riittää.

Tärkeät päivämäärät

Ennakkoäänestys 8.–12.11.2022
Ennakkoon voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan!

Varsinainen äänestyspäivä 20.11.2022
Vaalipäivänä voit äänestää vain oman seurakuntasi äänestyspaikassa. Äänestysaikaa on klo 11.00–20.00.

Seurakuntavaalit järjestetään 20.11.2022