Paastonaikaisia ajatuksia

 

Laskiaissunnuntaista alkava paastonaika kutsuu meitä taas pohtimaan elämän arvojamme ja elämisemme tapaa. Voisinko tänään luopua jostakin ja/tai elää toisen vierellä ”lähimmäisiksi”? Miten voisin omilla toimilla myös säästää luontoa, esim. hillitä ilmastomuutosta? Ennen kaikkea, kuinka Kristuksen rakkaus voisi täyttää elämäni?

 

Itse olen huono luopumaan saavutetuista eduista tai hyvästä elämässäni. Vaatetuksessani olen toki koettanut siirtyä enempi kierrätysvaatteisiin. Ruoakseni ostan vain kotimaisiatarjoustuotteita. Pystyn pitämään myös sosiaalisen median taukoja. Alkoholi ja tupakka ovat tietysti minulle helppoja kieltäytyä, mutta esim. makean lakkoon en ole koskaan onnistunut. Harmittaa myös, että hiilijalanjälkeni on liian suuri jatkuvan diesel-autoiluntähden.

 

Eniten harmittaa, että olen laiska Kristuksen puoleen. Rukouksessa käännyn usein vain hädässäni Kristuksen puoleen ja Raamattua luen vain Aamulehdestä tai käsikirjasta ja raamattupiirinvuoksi. Mutta kenties pahin laiminlyöntini liittyy Kristuksen rakkauden toteuttamiseen, lähimmäisteni keskellä. Vaikka tiedänkin, mitä minun tulisi tehdä ja auttaa lähimmäisen (tai luonnon) hyväksi, en saa sitä aikaiseksi.

 

Paastonaika merkitsee minulle siis elämäntapojen pohdintaa, vaikken niitä pystyisi muuttamaankaan. Ennen kaikkea se merkitsee kuitenkin Kristus-suhteen etsiskelyä ja korostamista, sitä kautta ”lähemmäs lähimmäistä”! Ilman Jumalan rakkautta, en pysty parannukseen. Omilla toimillani, päätöksilläni ja yrittämiselläni kaikki jää korkeintaan puolinaiseksi, jollei Kristus uudista minua.

 

Oikeastaan paasto onkin Kristuksen varaan heittäytymistä, Hänen rakkaudestaan elämistä ja toimimista. Luottamusta, että Jumalan rakkaus kantaa, vaikka omat voimat usein pettävät. Voimme myös turvautua suuremmisssa, jopa globaaleissa uhkissa ja peloissa Jumalan armoon. Jumala voi silti antaa tulevaisuuden ja toivon, vaikka ihminen pettää. Vaikkei Jumala otakaan pois vastuutamme vanhurskaasta elämäntavasta, antaa hän kyselijälle ja häneenturvaavalle näkevät silmät ja toimivat kädet, ja toimii rakkautena vierellämme. Epäonnistumisessakin on armo läsnä!

 

Hyvää kevättä ja iloista paastonaikaa kaikille!

 

Seppo-pappi 

Juhlapyhät ja vuodenkierto Joulu - aatosta loppiaiseen Pääsiäinen - ilon ja elämän juhla Helluntai - kirkon syntymäpäivä